Алфавитный указатель растений:
А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Э Я
Новости

Слуховий апарат - ефективний засіб боротьби з вадами слуху


Зниження гостроти слуху - серйозна проблема для людей, які звикли до повного активного життя. Нерозбірливість мови співбесідників, зникнення чутливості до шумів навколишнього середовища, втрата здатності чути звуки природи стають перешкодою в комунікації та повсякденних справах. Світ поступово занурюється у тишу, все менше звукових відтінків доходить до людини з вадами слуху. Звучить страшно, але, нажаль, це реальність, з якою щодня зтикаються наші співвітчизники.

Хвороба, яка молодіє

Прийнято вважати, що туговухість - проблема виключно літніх людей, проте все набагато складніше. Сьогодні до ЛОРа звертається багато пацієнтів віком до 40 років. Серед них біля 30% молоді віком від 18 до 35 років. Проблеми з внутрішнім вухом, дзвін у вухах, нездатність чути наднизькі звуки - саме з такими скаргами звертаються найчастіше. Добре, якщо хвороба виявлена на початковій стадіі та її ще можна вилікувати, але свідомих пацієнтів дуже мало. В більшості випадків до лікаря звертаються, коли вже відчувають серйозний дискомфорт у спілкуванні з іншими людьми.

Запущення ситуаціїї призводить до незворотних процесів. Потрібно розуміти, наскільки важливо своєчасно отримати кваліфіковану допомогу. Не чекайте, доки рак у полі свисне. З часом звуки, які не чуєш, забуваються, і потім все важче буде відновлювати їх у пам’яті і повертатися до нормального життя. Фахівці стверджують, що критична межа - 3 роки. Після цього періоду забуваєш звуки, які не чуєш.

До певного моменту ще можна вилікуватись, а потім потрібно буде замовляти слуховий апарат. Але не слід лякатись цього пристрою. Сучасні прилади зовсім непомітні і здатні творити справжні чудеса. Вони повернули радість життя тисячам українців.

Основні причини втрати слуху

  1. Тривале прослуховування музики на високій гучності, особливо у вставних на внутрішньоканальних навушниках. Барабанна перетинка постійно травмується, і вухо втрачає нормальну чутливість. Саме молодь зловживає прослуховуванням гучної музики. Результат не забарюється. Проблеми зі слухом з’являються досить рано.

  2. Тривалий вплив надгучного шуму. Найчастіше це зустрічається на певних місцях роботи (виробництво, будівництво, машинні відділення тощо). Людям, які вимушені перебувати тривалий час у шумному середовищі потрібно користуватися спеціальними шумопоглинаючими навушниками.

  3. Переохолодження і травми голови. Навіть звичайні застуди можуть викликати серйозні ускладнення на вуха. Травми іноді стають причиною пошкодження вушного каналу. Тому дуже важливо своєчасно звертатися до лікаря в обох випадках.

  4. Потрапляння води у вухо. Якщо рідина залишиться всередині, то вона викличе появу інфекцій, тому рекомендують після купання добре просушувати вуха рушником. Коли всередину потрапляє солона вода, спершу потрібно промити вуха пресною.

  5. Токсична дія ліків (антибіотиків, опромінення, хіміотерапії тощо). Після подібного лікування важливо пройти правильну реабілітацію, яка допоможе усунути побічні наслідки препаратів.

  6. Вікові зміни. Вони відбуваються поступово і пов’язані з атрофією волоскових клітин внутрішнього вуха, негативними впливами довкілля. Запобігти цьому можна уважним ставленням до свого здоров’я та виконанням вправ на розвиток чутливості органу слуху.

  7. Генетичні та вроджені дефекти. Це вже об’єктивний фактор, який від людини не залежить. Але допомогти проблемі можна, якщо вчасно звернутися до фахівця. Спасіння вбачається у медичному втручанні або правильному підборі слухового апарату.

Коли звертатися до лікаря-сурдолога: ступені важкості проблеми

Втрата слуху має градацію. Всього існує чотири ступеня цієї хвороби.

  • І (легкий) - людина може чути лише звуки, гучніші за 26-45 Дб. Тиха мова та шепіт чуються гірше, мова у галасі також втрачає ясність.

  • II (помiрний легкий) - порог чутливості знижується до 41-55 Дб. У більш низькому діапазоні звуки людина вже не сприймає. Розуміння мови у повсякденні суттєво погіршується.

  • ІІІ (важкий) - слух знижується до 56-70 Дб. Людина вже чує лише голосні звуки. При розмові співбесідник повинен говорити гучно та чітко. При колективному спілкуванні та розмові по телефону відчуваються значні труднощі.

  • ІV (надважкий) - людина чує звуки, вищі за 71-90 Дб. Навіть гучні розмови та крик сприймаються важко.

Глухота настає, коли людина спроможна почути звук більше 91 Дб. У цьому випадку

хворий не реагує навіть на крик біля вуха.

Норма і шкала шумів

Щоб ви розуміли, здорова людина чує звуки від 10-15 Дб. 130 Дб - це вже больовий поріг.

10 Дб - тихій шелест листя.

20 Дб - ледве вловимий шепіт людини на відстані 1 м.

35 Дб - приглушена розмова, яку добре чутно.

40 Дб - звичайна розмова.

65 Дб - гучна розмова.

75 Дб - сміх та крики.

85 Дб - гучний крик та мотоцикл з глушником.

110 Дб - гвинтокрил, який знаходиться поряд (надзвичайно шумно).

Звуки, гучніші за 55 Дб, вважаються шумними.

Якщо ви почуваєте, що гострота слуху знизилась, треба як можна скоріше звернутися до лікаря і придбати слуховий апарат. Не чекайте погіршення. Вирішуйте проблему на ранній стадії.

Допомога фахівця, який займається порушеннями слуху

Першим кроком на шляху повернення втраченних здібностей слуху являється його діагностика. Проводить таку процедуру лікар-сурдолог. Він спеціалізується на проблемах зі слухом. Аудіометрія показує порог чутності різних звуків у людини встановлює ступінь ураження слуху. Результати відображаються у вигляді графіку. Маючи таку аудіограму можна правильно підібрати слуховий апарат і налаштувати його, враховуючи індивідуальні особливості пацієнта.

Слуховий апарат потрібен, коли вухо вже не чує звуків, гучність яких нижче 35 Дб.

Як підібрати слуховий апарат?

Обираючи такий пристрій, потрібно звернути увагу на кілька аспектів:

  1. вид приладу;

  2. тип конструкції;

  3. технічні характеристики.

Все це допоможе зрозуміти, наскільки ефективним буде слуховий апарат саме для вас.

За видами такі пристрої поділяють на аналогові та цифрові. Перші досить примітивні. Вони просто посилюють всі звуки навколо, не вирізняючи серед них більш та менш важливі. Коштують вони дешевше, тому досі користуються попитом.

Цифрові слухові апарати більш досконалі. Вони перетворюють звуки на цифровий код, який перетворюється у певний аналоговий сигнал. Залежить він від заданих параметрів. Такі пристрої здібні виокремлювати людську мову з-поміж іншого шуму, робити гучнішими саме ті звуки, які людина гірше чує. Тобто їх дія вузько спрямована на вирішення конкретних проблем зі слухом. Цифрові слухові апарати краще адаптуються під індивідуальні потреби пацієнта.

За конструкцією виділять такі типи приладів:

  • кишенькові - маленька коробочка з вбудованими мікрофоном, елементами живлення, підсилювачем звуку та пультом керування, телефон, що відтворює звук розташований у вусі, такий пристрій підходить пацієнтам, які мало рухаються або людям з обмеженими можливостями;

  • внутрішньовушні - розташовуються всередині вуха, повторюють форму вушної раковини, майже непомітні, але підходять лише для середнього ступеню втрати слуху, бо більше не дозволяє їх потужність;

  • внутрішньоканальні - мініатюрні пристрої входять глибоко у вушний канал, вилучаються за допомогою нитки, вони абсолютно непомітні, чудово справляються з поставленими завданнями, і в цьому їх основна перевага;

  • завушні - найбільш популярні на сьогодні, підходять і для легких, і для важких уражень слуху, вони компактні, майже не помітні, легко налаштовуються.

Найважливішими для слухових апаратів являються такі технічні характеристики:

  • кількість каналів обробки звуку;

  • система керування мікрофоном (можливість змінити його направленість);

  • наявність системи виділення мови;

  • наявність системи шумопригнічення;

  • система придушення свисту, що з’являється як наслідок зворотнього зв’язку;

  • система зміни частот;

  • додаткові функції та можливість підключити допоміжні пристрої.

Проаналізувавши пристрої за всіма вказаними параметрами та користуючись порадами фахівця, ви легко знайдете потрібну модель приладу.

Де краще купить слуховий апарат?

Найпопулярніші способи придбати слуховий апарат:

  • замовити в інтернет-магазині;

  • звернутися у сурдологічний центр.

Ідеальний варіант, коли вони поєднуються, оскільки можна отримати кваліфіковану допомогу спеціаліста і дешевше купити якісний апарат. Існують центри з представництвами у різних містах країни. Можна під’їхати до офису та ознайомитися з сайтами таких компаній. Звертаючись до них, ви отримуєте 2 в 1: індивідуальний підхід і вигідну покупку. Однією з найрозповсюдженіших в Україні є компанія Oticon. Ці слухові апарати знають у всьому світі як одні з кращих, тому не дивно, що вони отримали високу популярність. Окремої уваги також заслуговують прилади Widex, Phonak, Siemens.

Піклуйтесь про своє здоров’я та будьте уважні при виборі слухового апарату! Виконуйте поради лікаря та покупайте якісну продукцію!



Оставить отзыв (комментарий):

Ваше имя: *
 
Ваша почта:
Комментарий: *

 
Введите символы: *
Обновить

Алфавитный указатель растений:
А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Э Я
Авелокс (таблетки)
Авелокс (таблетки) (Bayer (Байер))

Авелокс в таблетках - бактерицидный антибактериальный препарат широкого спектра действия.
Иммунофлазид
Иммунофлазид (Экофарм)

Иммунофлазид - лекарственный препарат от компании Экофарм применяют для этиотропного лечения и профилактики ОРВИ и гриппа.
Флавозид
Флавозид (Экофарм)

Флавозид - лекарственный препарат от компании Экофарм применяют для лечения ветряной оспы, вирусных гепатитов B и С, гриппа А и В, а также заболеваний, вызванных вирусами герпеса 4-го и 5-го типа.