Алфавитный указатель растений:
А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Э Я
Новости

Як оформити дарчу на квартиру


Насправді терміну дарча в законі немає, а є договір дарування. Причому часто люди думають, що дарування – це одностороння угода, тобто людині достатньо тільки подарувати. Але договір – це двосторонній документ, тому що обдаровуваний може не прийняти дар. Виходить, що для дарування потрібно як бажання дарувальника, так згода обдаровуваного.

Особливості дарчої на квартиру

За законом договір дарування може бути укладений як в усній, так в письмовій формі. Але якщо збираєтеся дарувати нерухомість, потрібно обов'язково скласти договір в письмовій формі та зареєструвати перехід права власності у Держреєстру. Якщо договір не в письмовій формі – він вважається недійсним, а якщо його не зареєструвати – неукладеним. Просто передати документи на квартиру не можна.

Нотаріальне посвідчення договору у звичайних випадках не потрібно. Нотаріус потрібен, якщо дарують не всю квартиру, а, наприклад, тільки кімнату. Або якщо у квартири кілька власників та тільки один з них хоче подарувати частину комусь іншому. Ще нотаріус потрібен обов'язково, якщо власники квартири або її частини – неповнолітні або дарувальник обмежено дієздатний.

Які вимоги пред'являються до учасників угоди

Офіційне оформлення дарчої на квартиру має на увазі певні вимоги, що пред'являються до дарувальника:

  • Дієздатність. Дарувати може той, хто усвідомлює свої дії та контролює вчинки. Наприклад, неповнолітній подарувати свою частку у квартирі не може.
  • Психічне здоров'я та усвідомленість дій. Дарування можуть визнати недійсним, якщо людина дарувала під тиском або не усвідомлювала, що робить.
  • Право власності. Людина повинна володіти тим, що дарує.

Дарування нерухомості між двома юридичними особами заборонено – тобто одна фірма не може подарувати іншій офіс. Але якщо офіс належить по документах директору, а не фірмі, директор може його подарувати іншій компанії. Та навпаки: компанія може подарувати квартиру своєму співробітникові.

Які документи потрібні для оформлення

Щоб скласти договір дарування, знадобляться наступні документи:

  • Паспорти сторін договору – дарувальника та обдаровуваного.
  • Документи, які підтверджують права на квартиру – свідоцтво про право власності або виписка з Держреєстру.
  • Іноді можуть попросити технічний паспорт, але зазвичай він не потрібен. Він точно знадобиться, якщо дарують квартиру, яку приватизували, але не поставили на кадастровий облік. Таке буває зі старими квартирами, якими володіють люди похилого віку.

За законом складати акт прийому-передачі в обов'язковому порядку не потрібно. Але краще його скласти – це дозволить уникнути взаємних претензій та проблем, якщо підписання договору та державна реєстрація будуть істотно рознесені по часу. Хоча договір дарування вважається укладеним з моменту реєстрації переходу права, але сама угода вважається завершеною з моменту передачі дару обдаровуваному.

Як відбувається оформлення дарчої

Якщо вирішите скласти договір самостійно, звантажте та заповніть шаблон. Ось що потрібно вказати обов'язково:

  • ПІБ та реквізити сторін. До них відносяться паспортні дані та реєстрація. Причому реєстрацію слід вказувати строго так само, як в паспорті, включаючи використовувані скорочення.
  • Реквізити квартири: адреса, кадастровий номер, номер запису в Держреєстрі та дата його присвоєння, а також підстави виникнення прав на квартиру – договори купівлі-продажу, дарування та інше, акти прийому-передачі. Якщо на квартиру є свідоцтво на гербовому папері, слід вказати його серію, номер, а також коли та ким видано.
  • Підписи сторін рекомендується розшифровувати повністю: ПІБ прописом та підпис.

Якщо хочете провести угоду між близькими родичами, простіше подарувати. Якщо родичі не близькі, дарування невигідно. Технічно можна замаскувати купівлю-продаж даруванням, але це незаконно. Та таку угоду можуть визнати перетвореною, а суд за позовом зацікавленої особи – недійсною.



Оставить отзыв (комментарий):

Ваше имя: *
 
Ваша почта:
Комментарий: *

 
Введите символы: *
Обновить

Алфавитный указатель растений:
А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Э Я
Авелокс (таблетки)
Авелокс (таблетки) (Bayer (Байер))

Авелокс в таблетках - бактерицидный антибактериальный препарат широкого спектра действия.
Иммунофлазид
Иммунофлазид (Экофарм)

Иммунофлазид - лекарственный препарат от компании Экофарм применяют для этиотропного лечения и профилактики ОРВИ и гриппа.
Флавозид
Флавозид (Экофарм)

Флавозид - лекарственный препарат от компании Экофарм применяют для лечения ветряной оспы, вирусных гепатитов B и С, гриппа А и В, а также заболеваний, вызванных вирусами герпеса 4-го и 5-го типа.